Piektdiena, 29. marts Agija, Aldonis
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

EM rosina veikt noslēguma maksājumu 737 489 eiro apmērā “Elme Messer Metalurgs” par nepabeigtu projektu; FM iebilst

EM rosina veikt noslēguma maksājumu 737 489 eiro apmērā “Elme Messer Metalurgs” par nepabeigtu projektu; FM iebilst
Foto: liepajniekiem.lv
21.03.2016 17:23

LETA

Ekonomikas ministrija (EM) aicinās valdību atbalstīt priekšlikumu veikt noslēguma maksājumu 737 489 eiro apmērā rūpniecisko gāzu ražotājam SIA “Elme Messer Metalurgs” par nepabeigtu projektu, taču Finanšu ministrija (FM) šādu priekšlikumu neatbalsta.

“Elme Messer Metalurgs” bija vienīgais AS “KVV Liepājas metalurgs” rūpniecisko gāzu piegādātājs.

EM iesniegusi izskatīšanai valdībā grozījumus aktivitātē “Augstas pievienotās vērtības investīcijas”, kas attiektos tikai uz “Elme Messer Metalurgs”.

Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA) un “Elme Messer Metalurgs” 2010.gadā noslēdza līgumu par projekta “Augstas pievienotās vērtības investīcijas “Elme Messer Metalurgs” ražotnē” īstenošanu Eiropas Savienības fonda aktivitātes “Augstas pievienotās vērtības investīcijas” pirmajā kārtā. Projekta īstenošana tika sākta 2010.gada 7.aprīlī, un projekts bija jāpabeidz līdz 2012.gada 6.decembrim. Apliecinot projekta īstenošanu, 2013.gada 3.janvārī uzņēmums iesniedza projekta noslēguma pārskatu.

“Elme Messer Metalurgs” līdz 2012.gada 21.augustam tika veikti starpposma pieprasījuma maksājumi 2 212 511 eiro apmērā, savukārt atbalsta finansējuma izmaksa 737 489 eiro apmērā ir apturēta, jo projektā paredzētais produkts netiek ražots un iegādātās iekārtas netiek izmantotas saimnieciskās darbības veikšanai. Projekta kopējie attiecināmie izdevumi ir 11 800 000 eiro.

EM skaidro, ka projektā paredzētā produkta – gāzveida gāzu – ražošanas specifika ir, ka tās nevar tikt uzglabātas un transportētas, tādēļ šāda veida ražotnes tiek veidotas tiešo patērētāju tuvumā, piegādājot produktu nepārtrauktā režīmā. Izskatāmajā gadījumā “Elme Messer Metalurgs” plānoja pa cauruļvadu gāzi piegādāt AS “KVV Liepājas metalurgs”. Turklāt “KVV Liepājas metalurgam” nepastāv alternatīvas, proti, ja netiek saņemta gāze no “Elme Messer Metalurgs”, tad tā netiek saņemta vispār un ražošanu “KVV Liepājas metalurgs” nespēj veikt.

EM norāda, ka Eiropas Komisija (EK) paredz iespēju saglabāt Eiropas Savienības (ES) līdzfinansējumu par tādiem “nefunkcionējošu” projektu izdevumiem, kas veikti līdz 2015.gada beigām un iekļauti EK noslēguma deklarācijā, ja šie projekti ir pabeigti un to funkcionalitāte ir nodrošināta ne vēlāk kā līdz 2019.gada 31.martam.

Ņemot vērā, ka “Elme Messer Metalurgs” īstenotais projekts būtu uzskatāms par “nefunkcionējošu” projektu, tad, lai būtu iespējams veikt noslēguma maksājumu, pirms tiek nodrošināta projekta funkcionalitāte, plānots veikt atbilstošus grozījumus noteikumos par aktivitātes “Augstas pievienotās vērtības investīcijas” projektu iesniegumu atlasi pirmajā kārtā.

LIAA un EM ir pārliecinātas, ka projekta īstenošana tiks pilnībā sekmīgi pabeigta, tiks nodrošināta projekta funkcionalitāte un sasniegts projekta mērķis. Abas iestādes ir veikušas pārbaudi projekta īstenošanas vietā pirms pagarinājuma iesniegšanas FM saskaņošanai.

“Elme Messer Metalurgs” norāda uz diviem risinājumiem. Pirmkārt, “KVV Liepājas metalurgs” atsāk savu darbību un līdz ar to arī projekta funkcionalitāte tiek nodrošināta. Otrkārt, ja “KVV Liepājas metalurgs” neatsāk darbību, tad “Elme Messer Metalurgs” veic papildu investīcijas no pašu līdzekļiem un pārstrukturizē savu darbību uz citiem produktiem un klientiem. EM brīdina, ka gadījumā, ja projekts netiek atzīts par nefunkcionējošo un atliktais maksājums netiek izmaksāts, tad “KVV Liepājas metalurga” darbības atsākšana nebūs iespējama.

FM šim EM priekšlikumam nepiekrīt, norādot, ka “Elme Messer Metalurgs” projekta rezultāti nav sasniegti un nav pieejams plāns, kā šos rezultātus plānots sasniegt. Tāpat FM ieskatā trūkst informācijas par “Elme Messer Metalurgs” gatavību pārstrukturizēt uzņēmuma darbību gadījumā, ja “KW Liepājas metalurgs” neatsāk savu darbību.

Jau ziņots, ka šā gada janvārī rūpniecisko gāzu ražotājs SIA “Elme Messer Metalurgs” vienpusēji lauzis līgumu ar metalurģijas uzņēmumu AS “KVV Liepājas metalurgs” par gāzu piegādes nodrošināšanu, jo kompānija nav apmaksājusi nevienu no ikmēneša rēķiniem un nav reaģējusi arī uz nosūtītajiem brīdinājumiem, aģentūru LETA informēja “Elme Messer Metalurgs” valdes loceklis Silvis Fridrihsons.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz